Omslag2

Zwangerschap

Foliumzuur

Start met foliumzuur! Foliumzuur draagt bij aan een goede werking van het lichaam en zorgt voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Foliumzuur is echter niet alleen van belang voor jouw eigen lichaam; het verkleint het risico op een neuraal-buisdefect (bijvoorbeeld open rug, hazenlip, gespleten gehemelte) bij je kindje. Start met foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt (het liefste 4 weken voor de bevruchting) en blijf het vervolgens doorslikken tot de 12e zwangerschapsweek. Foliumzuur slik je dagelijks en kun je bij de drogist of apotheek halen in tabletten van 400 microgram.

Voeding

Zowel bij een zwangerschapswens als in de zwangerschap is een gezonde leefstijl van groot belang. Het begint allemaal met een gezond en gevarieerd voedingspatroon en daarmee ook een gezond BMI. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je zwanger bent. Eet bijvoorbeeld geen producten die gemaakt zijn van rauwe melk (zachte kazen of rauwe melk direct van de boer). In rauwe melk kan de listeria-bacterie groeien en deze kan schadelijk zijn voor je baby. Gepasteuriseerde melk uit de supermarkt is geen probleem. Eet geen lever(producten): deze bevatten veel vitamine A en dit kan schadelijk zijn voor je baby. Eet geen rauw vlees (bijvoorbeeld rosbief, rosé gebakken biefstuk of salami), hierin kan de parasiet Toxoplasma Gondii voorkomen en dit kan schadelijke gevolgen hebben voor je baby. Door je vlees goed door te bakken, dood je deze parasiet.

Voor betrouwbare informatie over (gezonde) voeding kun je terecht op de website van het Voedingscentrum, op deze website staat tevens een lijst met voedingsmiddelen die je wel en niet kunt eten. Handig voor op de koelkast of voor in je tas.

Vitamine D

Als je zwanger bent heb je extra behoefte aan vitamine D. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Helaas hebben wij in Nederland niet zo veel zon en dus is het nodig om vitamine D bij te slikken. Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw van de baby en zorgt er tevens voor dat het calcium uit je voeding wordt opgenomen. Slik tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag.

Roken, alcohol, drugs

Roken, drugs en alcohol tijdens de zwangerschap zijn natuurlijk altijd schadelijk voor jouw baby. Het gebruik hiervan wordt afgeraden!

Download de folder voor meer informatie!

Erfelijke aandoeningen

Komen er in de familie aangeboren afwijkingen of erfelijke aandoeningen voor? Het is mogelijk om uit te zoeken wat dit voor gevolgen kan hebben voor jouw zwangerschap. Zo nodig verwijzen we je door naar een klinisch geneticus.

Gevaarlijke stoffen

Het is goed om na te gaan of je in aanraking komt met gevaarlijke stoffen. Zijn er bijvoorbeeld chemicaliën of straling waarmee je in aanraking komt op je werkplek? Voor advies hierover kun je terecht bij je bedrijfsarts of de arbodienst. Denk bij gevaarlijke stoffen ook aan medicatie die je (misschien al jaren) slikt. Laat het je huisarts daarom weten dat je een kinderwens hebt!

Test jezelf!

Tot slot willen we je graag wijzen op ZwangerWijzer. Met deze digitale vragenlijst kun je testen of er risico’s zijn voor de zwangerschap en je baby. Je krijgt direct persoonlijk advies!

Spreekuur

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Nadat je je hebt aangemeld bij de praktijk (telefonisch of per aanmeldformulier), maken we rond 8 weken zwangerschapsduur een afspraak voor het intake-gesprek. Het intake-gesprek duurt een uur. Tijdens dit gesprek komt de gezondheid van jou, je partner en de familie aan bod. Komen er bijvoorbeeld (erfelijke) aandoeningen voor in de familie? Ook willen we graag meer weten over jouw (medische) voorgeschiedenis. We geven je een labformulier mee om bloed af te laten nemen voor de zwangerschap. Tevens geven we je voorlichting over een gezonde leefstijl, waaronder voedingsadvies. Tot slot krijg je informatie over de echo’s, prenatale screening, de 20-weken echo, kraamzorg en eventuele erkenning. Aan het einde van het gesprek plannen we gelijk een volgende afspraak in.

Elke volgende afspraak duurt steeds 15 minuten. Tijdens deze controles bespreken we hoe het met je gaat en krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen. We meten je bloeddruk, wegen je, voelen aan je buik en luisteren naar het hartje van de baby. Het schema waarin we je terugzien ziet er als volgt uit:

WekenWanneer wij je terugzien
Week 12 t/m week 24Elke 4 weken
Week 24 t/m 30Elke 3 weken
Week 30 t/m 36Elke 2 weken
Vanaf week 36Wekelijks

Bovenstaand schema is een algemeen schema, dat betekent dat als jij behoefte hebt om een keer extra langs te komen, dit natuurlijk altijd mogelijk is!

Echo’s

De echo’s vinden plaats in het echocentrum ‘Het Palet’ of in het ziekenhuis ASZ.
De termijnecho vindt plaats tussen de 8 en 12 weken zwangerschap. Bij deze echo wordt gekeken of het hartje klopt, of het een een- of meerlingzwangerschap is en of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt. Bij deze echo stellen we de termijn van de zwangerschap vast.

Bij 20 weken zwangerschap kun je kiezen voor een SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek). Bij een SEO wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen, het hoofd, de buikholte en armen en benen. Aandoeningen die bijvoorbeeld kunnen worden aangetoond zijn: open ruggetje, hartafwijkingen of nierafwijkingen. Tevens wordt er gekeken naar de groei en de hoeveelheid vruchtwater. Als er een verdenking is op een afwijking, wordt er vervolgonderzoek aangeboden, hiervoor word je verwezen. De SEO wordt volledig vergoed door je zorgverzekeraar.

Bij 30 weken zwangerschap bieden we je een groeiecho aan om te kijken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater aanwezig is.

Tot slot kijken we bij 36 weken zwangerschap of het hoofdje van de baby beneden ligt.

Wat moet je regelen in je zwangerschap?

Bekijk dit handige overzicht om te kijken wat je allemaal moet regelen in de zwangerschap voor onder andere wat betreft je werk, kraamzorg en erkenning.

Aanmelden Verloskundige Praktijk H.I. Ambacht
Paste your AdWords Remarketing code here